Wil jij meer ontdekken over het christelijk geloof? Welkom.

We willen je op deze pagina uitleggen hoe we samen willen leren geloven. Ja, want het is niet zo dat wij de waarheid in pacht hebben als het gaat om geloven. Wat we wél doen, is samen op zoek gaan in de Bijbel naar wat geloven is, in de tijd waarin we leven, in de situatie waarin we ons bevinden. Hierin vinden we het belangrijk om samen op te trekken, van elkaar te leren en mensen de ruimte te geven om geloven te ontdekken.

Leren geloven is een ontdekkingsreis, waarin je jezelf – en de wereld om je heen – anders gaat bekijken. We gaan op zoek naar wie God wil zijn voor ons, hoe Hij zich bekendmaakt in de Bijbel door de persoon Jezus.

Ga je mee op ontdekkingsreis in de Bijbel?

Geloven is makkelijk en moeilijk tegelijk. Het is makkelijk omdat je het kunt oefenen, net als koken, de bal hooghouden en rekenen. Geloven kan iedereen: je hoeft niet heel slim te zijn om te geloven of alles in je leven op een rijtje te hebben. Dat is misschien wel de kern van leren geloven: je kunt altijd meedoen!

Tegelijkertijd kan geloven soms ingewikkeld zijn door ideeën die we hebben over wat geloven is, of door negatieve en teleurstellende ervaringen met de kerk of andere gelovigen. Deze ideeën en ervaringen vegen we niet onder het tapijt, maar leggen we op tafel om ze tegen het licht te houden: Klopt dit idee over God of over mijzelf? Hoe ga ik om met negatieve ervaringen met geloven of kerk uit het verleden?

Leren geloven: het begint met verlangen

Verlangen zet ons in beweging. Je kunt verlangen naar een Turkse pizza of nieuwe sneakers, maar we kennen ook allemaal de ‘diepere’ verlangens, verlangen naar het goede, het ware, en het schone. Denk bijvoorbeeld aan het verlangen naar rust, echtheid, liefde, een goed en zinvol leven, wat je je daar dan ook maar bij voorstelt. Wij geloven dat deze ‘mooie’ verlangens niet uit de lucht komen vallen, maar bij God zelf vandaan komen, de bron van alles wat goed is.

Geloven is geen pakket van uitspraken of regels uit je hoofd leren en naleven, maar gaat dieper. Geloven gaat over je hart, je binnenste, je ziel. Het is geen verflaagje over je leven, maar gaat over alle terreinen van het leven en de dood: wie je bent, hoe je omgaat met anderen, waar je kracht uit put in de moeilijke momenten, hoe je de mooie momenten viert, hoe je jouw tijd, geld en kwaliteiten gebruikt en nog veel meer.

Geloven doen we samen

We zijn een open community waar verschillende mensen samenkomen. We zijn geen verzameling individuen die allemaal lekker hun ding doen, maar we zijn mensen die op zoek zijn naar verbinding met elkaar. We hoeven het leven niet in ons eentje te leven, maar we mogen met andere mensen optrekken, van elkaar leren en de ander kunnen helpen of hulp mogen ontvangen van de ander. Geloven in je eentje is best lastig: het kan misschien wel een tijdje, maar het is veel mooier en waardevoller om het samen te doen: samen uit de Bijbel lezen, samen bidden, samen huilen, samen lachen, samen zingen, samen eten.

Hoe kan ik meedoen?

Je kunt bij Geloof in Alkmaar op verschillende manieren leren geloven. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt.

Ontmoeting op zondag

Iedere twee weken komen we samen om elkaar te ontmoeten rond de Bijbel. Er is in een huiselijke, veilige sfeer ruimte voor vragen en discussie, zodat je je begrip kunt verdiepen en je persoonlijke inzichten kunt delen. En echt geen enkele vraag of mening is te gek: de kleine groep is de plek waar je álles mag delen. De ontmoetingen helpen om de Bijbel beter te leren begrijpen en de tijdloze boodschappen die erin verborgen zijn, te ontdekken. Om 17.30 uur is er een vrijblijvende soepmaaltijd. We praten samen na en we gaan vooruitblikken op de komende week.

Vieringen

Rond christelijke feestdagen is er een viering in de Lutherse kerk. Hier klinken de woorden van God die we in ons leven van alledag mogen laten resoneren. We nodigen stadsgenoten uit om hierbij aanwezig te zijn. We horen en zingen over Gods boodschap voor de wereld. Het muziekteam zingt prachtige (bekende) traditionele en eigentijdse liederen. Na de viering is er ruimte om na te praten met koffie en thee.

Geloofsgesprek

Loop je met vragen over je leven of wil je in een persoonlijk gesprek geloven ontdekken? Tijdens de inloopuren ben je welkom om in gesprek te gaan met pastor Jan. Je kunt ook een afspraak met Jan maken zodat we bij jou langskomen. Alles wat gedeeld wordt blijft vertrouwd. Als je wilt, sluiten we samen af met gebed.

Alphacursussen

De Alphacursussen zijn helemaal gericht op het leren geloven. Op een laagdrempelige, gezellige manier gaan we op zoek naar wat het christelijk geloof inhoudt. Elke bijeenkomst begint met een lekkere maaltijd, gevolgd door een inleiding over het christelijk geloof. Van ‘Wie is Jezus’ tot ‘Bidden: waarom en hoe?’. Na de inleiding gaan we uit elkaar in groepjes om door te praten over het onderwerp. Geen enkele vraag of mening is te gek: de kleine groep is de plek waar je álles mag delen. Tijdens de avonden komen verhalen samen en ontstaan er ongetwijfeld nieuwe vriendschappen. Alpha duurt ongeveer tien weken en is gratis. We proberen de tien weken af te sluiten met een weekend weg.

Verschillende keren in het jaar starten we met een cursus. Voor meer informatie kun je contact opnemen met pastor Jan.

Chat openen
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Scan de code
Jan van Geloof in Alkmaar
Dankjewel voor jouw bezoek op onze website, mijn naam is Jan Ras, wat mag ik voor je betekenen?